Τι είναι το Stress και ποιός είναι η μηχανισμός του;

Το stress είναι ένας βασικός μηχανισμός επιβίωσης – εξέλιξης όπου λαμβάνει χώρα από τα πρώτα στάδια ύπαρξης του ανθρώπινου είδους, αλλά και όλων το οργανισμών που αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον. Eίναι ένα αντανακλαστικό απέναντι σε ένα ερέθισμα, ότι κι αν είναι αυτό, είτε εμείς το μεταφράζουμε σαν καλό είτε σαν κακό. Το ερέθισμα είναι εκεί για να ενεργοποιήσει τους υποδοχείς στο σώμας μας, όπου το σώμα μας με την σειρά του θα παράγει της κατάλληλες χημικές ουσίες, συνεπώς και την αντίδραση στο ερέθισμα. Όλη αυτή η διαδικασία-αλληλεπίδραση θα συντελέσει για να μας προσφέρει το δώρο της εξέλιξης, αφού χωρίς αυτό, απλά θα κινούμασταν σαν μέδουσες έρμαιοι στα κύματα του ωκεανού.

Το ερώτημα είναι πότε το stress γίνεται επιβλαβές για την υγεία μας, και αν βρίσκομαι ήδη σε κατάσταση stress, γίνεται να το ¨πολεμήσω¨ με ένα φαινομενικά καλό stress; (Βλέπε: όπως προπόνηση). Το stress γίνεται επιβλαβές για την υγεία μας και την ζωή μας όταν εκτιθόμαστε σε συσσωρευμένες ποσότητες stress για μεγάλο χρονικό διάστημα (oxidative stress), χωρίς να υπάρχει σε επάρκεια η διαδιακασια αποθεραπείας (de-stress) μέσα στη ζωή μας.

Επομένως είναι θεμιτό να υποθέσουμε ότι μετά από μια δύσκολη μέρα στην εργασία μας, με μεγάλες ποσότητες stress, να επιλέξουμε να από-stressάρουμε το μυαλό και το σώμα μας με μια προπόνηση υψηλής έντασης όπου θα τα δώσουμε όλα;
Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια μίας τέτοιας προπόνησης, το σώμα μας απλά θα δεχτεί ακόμα περισσότερα ερεθίσματα με αποτέλεσμα να παράγει ακόμα περισσότερο stress (oxidative stress). Η αποθεραπεία μετά από μια τέτοια “βαριά” προπόνηση, συσσωρευτικά με το στρες που προϋπήρχε από την εργασία μας, θα είναι μία μεγαλύτερη πρόκληση για τον οργανισμό μας ώστε να επανέλθει στην ομοιόσταση.

Συνεπώς ο οργανισμός μας μπαίνει σε μια κινούμενη άμμο από stress, όπου όσο παλεύει να βγει τόσο βυθίζεται μέσα της. Καταλήγουμε άρα ότι δεν υπάρχει καλό ή κακό stress. Tο stress είναι απλά stress και για να φέρουμε την ζωή μας σε μια ισορροπία, πρέπει να το αντιλαμβανόμαστε και να πράττουμε με σύνεση. Πάτα ένα stop, βρες ότι σε απο-στρεσάρει, κάνε το και μετά επίλεξε να συνεχίσεις.

Κατάκης Εμμανουήλ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: