Πως επιδρά η Μεταβολική προπόνηση στην αποβολή γαλακτικού και τι αποτέλεσμα έχει αυτός ο μηχανισμός στην απώλεια λίπους.

Μεταβολική προπόνηση μπορούμε να ορίσουμε διαφορά μοντέλα προπόνησης όπως super set, circuit training , giant set, drop set και κάθε προπόνηση όπου την ώρα που την φέρνουμε εις πέρας  έχουμε έντονη αίσθηση ότι μας κόβεται η ανάσα ή και όχι  (ανάλογα την φυσική κατάσταση) του αθλούμενου και στιγμιαία ή και έντονα παρατεταμένη τοπική αίσθηση κόπωσης και “καψίματος” του μυός, (που χωρίζονται σε δύο υπό κατηγορίες  systemic και local μεταβολική προπόνηση, τις διαφορές τους θα τις αναλύσω σε ένα άλλο άρθρο μου). 

Τι είναι το διάσημο γαλακτικό που το έχεις ακούσει τόσες φορές να στο αναφέρει ο προπονητής σου και σίγουρα στην ιδέα του και μόνο σου έρχεται ζαλάδα; 

Χωρίς να μπούμε πολύ βαθιά στην βιοχημεία, το γαλακτικό είναι ένα βίο προϊόν που παράγεται από τους μύες καθώς κάνουν έντονη σύσπαση όταν και καθώς υπάρχει ανεπαρκείς οξυγόνο για τα μιτοχόνδρια *(όπου είναι τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας) στα κύτταρα μας.

🧐Να θυμάσαι δεν παράγουν όλες οι μυϊκές συσπάσεις γαλακτικό άρα αυτό να το λάβεις υπόψη σου όταν η προπόνηση σου έχει ως στόχο την παραγωγή του. 

Και πως θα με βοηθήσει στην απώλεια λίπους;

Το γαλακτικό στην πραγματικότητα δεν είναι απλά ένα βίο προϊόν είναι πηγή ανακυκλώσιμης ενέργεια όταν το διαχειριζόμαστε σωστά κάτω από τις ανάλογες συνθήκες. 

Στην πραγματικότητα ανακυκλώνεται από το ήπαρ μέσω μιας διαδικασίας που λέγεται Cori cycle. 

Όπου το συκώτι μετατρέπει το γαλακτικό σε γλυκόζη που μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί από τους μύες εργασίας ως καύσιμο για περαιτέρω συστολές. 

Όμως καθώς το ήπαρ μετατρέπει το γαλακτικό σε γλυκόζη αυτή η διαδικασία κοστίζει ενέργεια για το σώμα μας για την ακρίβεια 4 ΑΤP (το ενεργειακό νόμισμα του σώματός μας).

Επομένως όχι μόνο χρειάζεται ATP για να κάνουμε σύσπαση στους μύες μας αλλά από ότι βλέπουμε χρειάζεται ΑTP για να κάνουμε ανακύκλωση το γαλακτικό μέσω του ήπαρ και μέσο της διαδικασία αυτής να το ξανά διαθέσουμε σαν γλυκόζη, και όσο περισσότερες έντονες συσπάσεις κάνουν οι μύες μας τόσο περισσότερο γαλακτικό παράγεται άρα ακόμα πιο σκληρά δουλεύει το ήπαρ για την ανακύκλωση του. 

Καταλαβαίνουμε ότι όλη αυτή η διαδικασία απαιτεί πολλές πηγές ενέργειας αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να “κάψουμε” περισσότερες θερμίδες από ό, τι χρειάζεται για να τροφοδοτήσουμε τους μύες που εργάζονται κατά την προπόνηση. 

Και καθώς φυσικά κάνουμε την ανάλογη διατροφή να αλλάξουμε τα ποσοστά συσσωρευμένου λίπος. 

Κατάκης Εμμανουήλ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: