Το προφίλ αντίστασης μιας άσκησης χαρακτηρίζεται από το δυσκολότερο ή ακριβέστερα, το σημείο όπου δέχτηκε ο συγκεκριμένος μυϊκός ιστός την μεγαλύτερη πρόκληση-επιβάρυνση για να φέρει εις πέρας το ενεργό εύρος κίνησης μιας ακέραιας επανάληψης.
Πόσα προφίλ αντίστασης έχουμε και πως τα ξεχωρίζουμε;
Έχουμε 3 διαφορετικά προφίλ αντίστασης και όταν τα προσεγγίζουμε σε ένα προπονητικό πλάνο σύμφωνα με την βιομηχανική της άσκησης τα αναφέρουμε σαν:
Α. Επιμηκυμένο , δηλαδή ο μυϊκός ιστός κατά την εκτέλεση μιας επανάληψης έχει μεγαλύτερη πρόκληση- επιβάρυνση στο σημείο όπου ο μυς επιμηκύνεται.
Β. Βραχυμένο, δηλαδή ο μυϊκός ιστός κατά την εκτέλεση μιας επανάληψης έχει μεγαλύτερη πρόκληση- επιβάρυνση στο σημείο όπου ο μυς βραχύνεται.
Γ. Μέσο, δηλαδή ο μυϊκός ιστός κατά την εκτέλεση μιας επανάληψης έχει μεγαλύτερη πρόκληση- επιβάρυνση ακριβώς στο μέσο του ενεργού εύρους κίνησης μεταξύ επιμηκυμένου και βραχυμένου.
Ας πάρουμε ένα παράδειγμα μας άσκησης για κάθε προφίλ αντίστασης.
Α. Μια άσκηση που χαρακτηρίζεται επιμηκυμένου προφίλ αντίστασης, π.χ ένα squat όταν έχουμε σαν στόχο να προπονηθούμε στον μηριαίο τετρακέφαλο. Το πιο δύσκολο- επιβαρυμένο σημείο σε όλο το εύρος κίνησης μιας επανάληψης squat είναι όταν βρισκόμαστε στο κάτω μέρος της άσκησης άρα και στο σημείο όπου ο μηριαίος τετρακέφαλος βρίσκεται σε επιμήκυνση.
Β. Μια άσκηση που χαρακτηρίζεται βραχυμένου προφίλ αντίστασης, π.χ είναι οι εκτάσεις ώμων με αλτήρες. Το πιο δύσκολο- επιβαρυμένο σημείο σε όλο το εύρος κίνησης μιας επανάληψης είναι όταν βρισκόμαστε στο άνω μέρος της άσκησης, καθώς ο αλτήρας είναι στο ύψος του ώμου μας και η αντίστασή του σε σχέση με την βαρύτητα είναι κάθετη προς το έδαφος. Άρα και στο σημείο όπου οι μύες του ώμου (ανάλογα ποιά μοίρα του γυμνάζουμε) βρίσκονται σε βράχυνση.
Γ. Μια άσκηση που χαρακτηρίζεται μέσου προφίλ αντίστασης, π.χ οι γνωστές σε όλους μας κάμψεις δικεφάλου βραχιονίου από όρθια θέση με αλτήρα, καθώς το πιο δύσκολο- επιβαρυμένο σημείο σε όλο το εύρος κίνησης μιας επανάληψης είναι όταν βρισκόμαστε στο μέσο μέρος του εύρους κίνησης της άσκησης στο σημείο δηλαδή όπου η αντίσταση του αλτήρα είναι κάθετη ως προς το έδαφος άρα εκεί όπου αγκώνας μας είναι πάνω κάτω σε ορθή γωνία και ο ο δικέφαλος βραχιόνιος καθώς έχει περάσει από την επιμηκυμένη θέση φτάνει στην μέση που εκεί έχει την μέγιστη αντίσταση και η βαρύτητα τραβάει το αντιβράχιο προς τα κάτω όταν έπειτα φτάσεις στην βραχυμένη θέση η αντίσταση σύμφωνα με την αντίσταση του αλτήρα και την βαρύτητα είναι αμελητέα άρα δεν υπάρχει καθόλου αντίσταση εκεί άρα και μυς δεν παράγει ιδιαίτερη τάση.
Στο 2ο μέρος θα αναλύσω γιατί πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν το προφίλ αντίστασης καθώς δομώ ένα προπονητικό πλάνο και τι πρέπει να προσέχουμε κατά την εκτέλεση της άσκησης για να μην αλλάξει το προφίλ αντίστασης σύμφωνα με το σημείο που τοποθετώ το σώμα μου σε σχέση με την αντίσταση.
Κατάκης Εμμανουήλ.