Υπερτροφία και προγραμματισμός

Υπερτροφία ή αλλιώς αύξηση της μυϊκής μάζας ή ακόμα ακριβέστερα σαρκοπλασματική υπερτροφία, υπερτροφία μυοϊνών, υπερτροφία μυοπυρήνων (η μνήμη των μυών)   (όπου είναι 3 διαφορετικά  επιμέρους κομμάτια και θα αναλύσω τις διαφορές τους σε κάποιο άλλο άρθρο), 

είναι ένας μηχανισμός στο σώμα μας όπου λαμβάνει χώρα όταν η προπόνηση μας διεξάγεται κάτω από τις κατάλληλες μεταβολικές συνθήκες (βιοχημικές ουσίες μέσα στο σώμα μας) και ταυτόχρονα όταν το σώμα μας δέχεται το κατάλληλα δυνατό ερέθισμα (μηχανική τάση από ένα εξωτερικό φορτίο βλέπε προπόνηση με αντιστάσεις).

Αν συνδυάσουμε αυτά τα 2 παραπάνω κομμάτια θα μας βγάλει την άλλη όψη ίδιου νομίσματος όπου από την μια πλευρά λέει της γνωστή σε όλους λέξη υπερτροφία και από την άλλη την λέξη Mechanotransduction (μηχανοχημική μεταγωγή) όπου σημαίνει όταν μια μυϊκή ίνα μετατρέπει το μηχανικό ερέθισμα (βλέπε μια χαμηλή Κωπηλατική στην τροχαλία) σε μια ηλεκτροχημική δραστηριότητα μέσω τον αισθητικών υποδοχέων μας όπου μέσω του ερεθίσματος παράγεται σαν αντανακλαστικό ένα πλήθος χημικών ουσιών από το σώμα μας.

 Όλη αυτή η διαδικασία ανήκει και αυτή στους μηχανισμούς επιβίωσης μας με στόχο να φέρει το σώμα μας σε ομοιόσταση μετά από το ερέθισμα που έχει δεχτεί. 

Αφού είδαμε τον μηχανισμό της υπερτροφίας πάμε να δούμε πως τελικά θα την πετύχουμε με ακρίβεια αλλά και σεβασμό στο σώμα μας.

Αρχικά σύμφωνα με την εξελικτική μας γραμμή το σώμα μας απεχθάνεται τις αλλαγές και κάνει ότι περνάει από το ¨χέρι¨ του για να κρατηθεί σε μια ομοιόσταση.

Η διαδικασία για να βάλουμε περισσότερους μύες στο σώμα μας είναι ιδιαίτερα επίπονη για όλο μας τα σύστημα επομένως εμείς πρέπει να τοποθετήσουμε όλα μας τα επιμέρους συστήματα στην κατάλληλη θέση προοδευτικά.

Ποιά είναι αυτά;

1. Η υπερτροφία (μηχανοχημική μεταγωγή) επέρχεται όταν το μηχανικό ερέθισμα (βλέπε αντίσταση) είναι στην κατάλληλη βιομηχανική θέση έτσι ώστε να τοποθετηθεί όλη η μηχανική τάση (βλέπε που βάζουμε τον αγκώνα μας σε σχέση με τον ώμο μας όταν κάνουμε μια χαμηλή Κωπηλατική στην τροχαλία) τοπικά στο σημείο που έχουμε στόχο να εργαστούμε. Άρα  εδώ λαμβάνει χώρα ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά η ΕΚΤΕΛΕΣΗ.

2. Το πως την προσεγγίζουμε διαφέρει ανάλογα το άτομο και τους στόχους του έτσι ώστε η προπόνηση να είναι κατάλληλα αποτελεσματική για αυτόν και όχι για το μέσο όρο. Π.χ ο πιο δυστυχώς γνωστός και κεκτημένος τρόπος για να αυξήσουμε το έργο σε έναν αθλούμενους είναι τα ανεβάσουμε το volume των προπονήσεων με περισσότερα Sets and Reps αυτό θα μπορούσε να γίνει καταστροφικό στο  πρόγραμμα υπερτροφίας κάποιου αθλούμενου αν δεν έχουμε πάρει πρώτα ως γνώμονα το βασικά χαρακτηριστικό της υπερτροφίας την μηχανική ΤΑΣΗ επομένως αν δώσουμε πρώτα έμφαση στο TEMPO (το time under tension ή time under significant tension) αλλά και στο rest ενδιάμεσα στα Sets δηλαδή κάθε ποτέ πόση ώρα δέχεται ο συγκεκριμένος ιστός τάση άρα και τι σημαίνει αυτό θα δούμε σαφώς ακόμα πιο πολλά αποτελέσματα.

3. Και φυσικά δε γίνεται να λείπει ο τρόπος που τρεφόμαστε για να ανταποκριθούμε με επιτυχία σε αυτό το ερέθισμα, η ισορροπία είναι το παν μεταξύ τον μακροθρεπτικών συστατικών την κατάλληλα χρονική περίοδο σύμφωνα με τις προσωπικές ανάγκες του καθένα. Δυστυχώς έχει επικρατήσει η ιδέα ότι μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης αρκούν για να μεγαλώσεις την σωματική σου δομή, στην πραγματικότητα ένα  βασικό χαρακτηριστικό που δε λαμβάνετε καν υπόψην είναι οι ποσότητες υδατάνθρακα που χρειάζονται, ενώ για να μπορεί το σώμα μας να ανταπεξέλθει και να φέρει εις πέρας όλες αυτές τις μηχανοχημικές διαδικασίες αλλά και να κάνει αποκατάσταση χρειάζεται σημαντική ποσότητα άμεσης ενέργεια δηλαδή υδατάνθρακα, έτσι θα καταφέρει να έχει σε ισορροπία το νευρικό σύστημα με πολύ σημαντικά οφέλη στον μεταβολισμό αλλά και φυσικά καθορίζει το τρόπο που θα χρησιμοποιηθεί η πρωτεΐνης και τα λιπαρά στο σώμα μας κατά την διαδικασία της αποθεραπείας. Καθώς παίζει και πολύ μεγάλων ρόλο στην ποιότητα του ύπνου μας και αυτός με την σειρά του στην αποθεραπεία μας.

4. Αυτά είναι τα 3 βασικά σημεία που πρέπει να δώσουμε μέριμνα όταν ο στόχος μας είναι η αύξηση της μυϊκής μάζας, υπάρχουν φυσικά και όλοι παράγοντες που  επηρεάζουν αυτή την διαδικασία όπου θα αναλυθούν επιμέρους και στο μέλλον.  

Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνηση είμαι στην διάθεση σας.

    Κατάκης Εμμανουήλ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: