Στο προηγούμενο άρθρο μου είχα αναλύσει τι είναι το προφίλ αντίστασης, και διαχώρισα τα τρία διαφορετικά προφίλ αντίστασης φέρνοντας ένα παράδειγμα μιας άσκησης για το καθένα ένα ξεχωριστά.
*(αν δεν έχεις διαβάσει το πρώτο άρθρο παρακαλώ πριν συνεχίσετε την ανάγνωση αυτού ανατρέξτε στο προηγούμενο ¨Τι είναι το προφίλ αντίστασης (μέρος 1)¨.
Σε αυτό το άρθρο θα αναπτύξουμε για ποιό λόγο πρέπει το λαμβάνω υπόψιν το προφίλ αντίστασης καθώς προγραμματίζω αλλά και τι πρέπει να προσέξω για να πάρω τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα σύμφωνα με τον προπονητικό μου στόχο.
Ο βασικότερος λόγος που πρέπει να μπορώ να διακρίνω το προφίλ αντίστασης:
Είναι για να μπορώ να ενσωματώσω αυτή την άσκηση μέσα στο εβδομαδιαίο μου προπονητικό πλάνο σύμφωνα με το προφίλ αντιστασης που δέχεται ο συγκεκριμένος ιστός που θέλω να εργαστώ, αυτή η απόφαση είναι άκρως αλληλένδετη με τον προπονητικό μου στόχο άρα και τις φυσιολογικές μεταβολές που θέλω να προκαλέσω σύμφωνα με το ερέθισμα που δέχεται το σώμα μου είναι άκρως ανάλογο με το ποιό σημείο του σώματος μου δέχεται την περισσότερη φόρτιση στο εύρος κίνησης μιας επανάληψης.
Παραδείγματα:
Ας πάμε λίγο πιο βαθιά στο τι συμβαίνει καθώς κάνει σύσπαση ένας μυς χωρίς όμως να εμβαθύνουμε σε δυσκολονόητα στοιχεία.
Όταν φτιάχνουμε ένα πρόγραμμα ξεκινάμε με τον στόχο του προγράμματος δηλαδή το τι θέλω να πετύχω σύμφωνα με το ερέθισμα που θα προκαλέσω.
Ας πάρουμε τρις διαφορετικές κατηγορίες προπόνησης (να συμπληρωθεί ότι κάθε κατηγορίας έχει αρκετές επιμέρους υποδιαιρέσεις ανάλογα την προπόνηση αλλά και το άτομο που απευθύνεται η προπόνηση πράγμα που δε θα εμβαθύνουμε πολύ για να μην χαθεί ο στόχος του άρθρο).
Α. Προπόνηση υπερτροφίας: Όπου εδώ είναι και το πρώτο μεγάλο παράδειγμα, αναφέροντας ότι ανάλογα το προφίλ αντίστασης των ασκήσεων που επιλέγω να έχω στην προπόνηση μου αλλάζει και το ερέθισμα άρα και ο τύπος της υπερτροφίας που θα προκληθεί.
Σε προηγούμενο άρθρο μου είχα αναφέρει περί τριών τύπου υπερτροφίας:
Σαρκοπλασματική υπερτροφία, υπερτροφία μυοϊνών, υπερτροφία μυοπυρήνων
Όπου για φαντάσου για να διεγείρω και να προκαλέσω κάθε διαφορετικού τύπου υπερτροφία όπου αναφέρω παρά πάνω πρέπει και το προφίλ αντίστασης να είναι ανάλογο, δηλαδή πρέπει να υπάρχει η ανάλογη ποικιλία προφίλ αντίστασης που θα είναι περίτεχνα τοποθετημένα σε πλεόνασμα ή έλλειμμα ανάλογα την ιδανική περίσταση μέσω των ασκήσεων σύμφωνα με την εκτέλεση τους, για πετύχω και τον εκάστοτε στόχο σύμφωνα με την προπονητική μου πρόθεση.
*(κάθε μια τύπου υπερτροφία παίζει τον δικό της ρόλο και θα αναφερθώ σε αυτές σε άλλο μου άρθρο εξονυχιστικά).
Β. Νευρολογική προπόνηση: ή αλλιώς για όλους κοινή προπόνηση δύναμης, πάλι το προφίλ αντίστασης των ασκήσεων που επιλέγω παίζουν απίστευτα μεγάλο ρόλο.
Εδώ θα φέρω ένα παράδειγμα όπου θα μπούμε για λίγο μέσα στην μυική ίνα,
Όταν επιλέγω να ανεβάσω την δύναμη μου και κατά τύχη έχω επιλέξει ασκήσεις μόνο π.χ επιμηκυμένου προφίλ αντίστασης καταλήγω να εξουθενώνω το νεύρο μυϊκό μου σύστημα καθώς ο μυς μου δέχεται την μεγαλύτερη αντίσταση άρα και καλείται να εργαστεί στο μέγιστο, την ώρα που τα νημάτια ακτίνης και μυοσίνης ανοίγουν και για να γίνει η σύσπαση άρα και να σηκωθεί το φορτίο πρέπει να καταβληθεί συσσωρευτικά μια πάρα πολύ δαπανηρή διαδικασία για το σώμα αλλά και ταυτόχρονα και για το νευρικό σύστημα μέσω των νευρώνων (βλέπε το κάθε πότε ¨πιάνεσαι¨ περισσότερο και σε ποιές ασκήσεις, τις περισσότερες φορές είναι κατά την εκτέλεση ασκήσεων επιμηκυμένου προφίλ αντίστασης και ο μηχανισμός δημιουργείται δίνοντας έμφαση στην έκκεντρη φάση της άσκησης καθώς αυτή φορτίζεται, άρα καθώς ο μυς βρίσκεται σε επιμηκυμένη φάση.
Χωρίς όμως φυσικά να σημαίνει ότι δεν ¨πιάνεσαι¨ με ασκήσεις άλλου προφίλ αντίστασης και κάτω από άλλες συνθήκες).
Άρα το καλύτερο δυνατό θα ήταν μια ισορροπία μεταξύ των προφίλ αντίστασης των ασκήσεων που επιλέγω για να επιτευχθεί μια ολική ενδυνάμωση σε όλες τις θέσεις.
*(να σημειωθεί ότι εδώ μιλάω για γενική ενδυνάμωση, όταν μιλάμε για ενδυνάμωση- προπόνηση που έχει ειδικό στόχο όπως για κάποιο άθλημα θα πρέπει να σχεδιάζεται με μέριμνα το άθλημα και τον αθλητή εξατομικευμένα.
Γ. Μεταβολική προπόνηση: Σε αυτή την περίπτωση και εδώ το προφίλ αντίστασης των ασκήσεων μπορεί να επιφέρει μεγάλες αλλαγές στο γενικό αποτέλεσμα της προπόνησης αλλά και μακροπρόθεσμα στο μεσόκυκλο μας.
Εδώ να σημειωθεί ότι όταν ο στόχος μας είναι η Μεταβολική προπόνηση των ιστών πάλι υπάρχουν υποκατηγορίες που διαιρούν την μεταβολική προπόνηση ανάλογα τον τύπο της (όπου θα τις αναλύσω σε ένα άλλο άρθρο) αλλά εδώ αρκεί να σταθούμε σε μια πολύ χρήσιμη επιλογή όπου κατά την επιλογή των ασκήσεων μας θα ήταν συνετό να έχουμε πλεόνασμα ασκήσεων βραχιμένου προφίλ αντίσταση καθώς η φύση αυτού του προφίλ μας δίνει την δυνατότητα να παράγουμε ακόμα περισσότερες επαναλήψεις άρα μπορεί να μας δώσει και την δυνατότητα να παραμείνουμε για περισσότερη διάρκεια έργου αν αυτός είναι ο στόχος χωρίς να φτάσουμε γρήγορα σε επίπεδα κόπωσης όπως θα γινόταν αντίθετα με μια άσκηση επιμηκυμένου προφίλ.
Επίλογος
Το προφίλ αντίστασης καταλαβαίνουμε ότι παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στο προπονητικό μας πλάνο γιατί όπως βλέπουμε διαδραματίζει το περιεχόμενο της κάθε επανάληψης και συγκροτεί το συνολικό ερέθισμα που δεχόμαστε ανάλογα του προπονητικού μας πλάνου.
Στο επόμενο άρθρο που θα ακολουθήσει ¨Τι είναι το προφίλ αντίστασης (μέρος 3)¨ θα αναπτύξουμε το τι ρόλο παίζει η εκτέλεση της άσκησης για να καταφέρω να διατηρήσω συνεχόμενα το ερέθισμα του προφίλ αντιστάσεις που έχω επιλέξει να εργαστώ και με ποιό τρόπο κατά την εκτέλεση μπορεί να αλλάξει το προφίλ αντίστασης .
Κατάκης Εμμανουήλ.