10 προσωπικοί κώδικες όπου απέκτησα έπειτα από 10 χρόνια ενασχόλησης και αφοσίωσης μου στην άσκηση με προπόνηση αντιστάσεων.

Φέτος κλείνω 10 χρόνια από την πρώτη μέρα που το πρώτο πράγμα που είχα στο μυαλό μου ήταν η άσκηση και ιδιαίτερα η προπόνηση με αντιστάσεις. Ήταν η πρώτη σκέψη που είχα από το πρωί που θα ξυπνήσω μέχρι το βράδυ που θα κοιμηθώ. Το πως θα μάθω, θα εξασκηθώ και θα βελτιωθώ σε όλους τους τομείς για μπορέσω μια μέρα να γίνω ακόμα καλύτερος σε αυτό που αγαπώ. 

Καθώς τα χρόνια περνούσαν άθελα μου και μη, έχω δομήσει κάποιους κανόνες για το πως να αντιμετωπίζω την άσκηση. Πρώτα από όλα σαν επαγγελματίας, μιας και είναι η εργασία μου, και φυσικά σαν λάτρης της. 10 χρόνια μετά και ακόμα βρισκω κάθε μέρα και κάτι νέο να παθιάζομαι και να μου δίνει το έναυσμα να συνεχίσω στο δρόμο της εξέλιξης. 

Θα ήθελα λοιπόν να μοιραστώ αυτούς τους κώδικες, και φυσικά θα ήταν τιμή μου αν έστω ένας από αυτούς μπορέσει να βοηθήσει κάποιον άνθρωπο στο τρόπο που βλέπει τη άσκηση αλλά και την ζωή του.

  1. Μην ταυτίζεσαι με νόρμες.  

Σε βάθος χρόνου και καθώς ο άνθρωπος εξελισσόταν μια από τις βασικές του ανάγκες ηταν να δημιουργεί ομάδες με κοινά ενδιαφέροντα που υποστηρίζουν κοινές νόρμες και έχουν κοινή αντίληψη. Δυστυχώς όμως, στους σύγχρονους καιρούς και όχι μόνο, πάντα υπάρχουν καλοθελητές να εκμεταλλευτούν αυτή μας την ανάγκη, δημιουργώντας τέτοιες κοινότητες με στόχο τα δικά τους εμπορικά συμφέροντα. 

Έτσι εμείς γινόμαστε οπαδοί με τυφλή αντίληψη, υποστηρίζοντας μόνο ότι είναι στα πλαίσια της νόρμας μας και αποδοκιμάζοντας οτιδήποτε είναι διαφορετικό. 

Αυτό παρουσιάζεται παντού μέσα στις δομές των κοινωνιών (δυστυχώς). Στα πλαίσια της άσκησης το παρατηρούμε έντονα όταν κάποιος τείνει να αμφισβητήσει μια πρακτική ή μια μέθοδο άσκησης χωρίς να λάβει υπόψιν την διαφορετικότητα της, με γνώμονα τα επιστημονικά δεδομένα και όχι όπως υποστηρίζει ο κάθε “γκουρού” = επαγγελματίας πωλητής της άσκησης. 

Ετσι υποβαθμίζει οποιαδήποτε άλλη πρακτική και με υπόβαθρο την άγνοια του κοινού του, αυτός πλουτίζει εκμεταλλεύοντας τους ανθρώπους που υποστηρίζουν την εκάστοτε νόρμα. 

  1. Επέλεξε (για σένα) έναν ικανοποιητικό τρόπο να ασκείσαι.

Δεν μπορεί να αποδώσει μακροπρόθεσμα κανένα προπονητικό σου πλάνο αν δεν είναι μέσα στα πλαίσια της αρεσκείας σου και των δυνατοτήτων σου. 

Μπορείς να βάλεις κάτω όλες τις συντεταγμένες, να επιλέξεις τον καλύτερο προπονητή για να σου φτιάξει τον καλύτερο προγραμματισμό άσκησης, να κάνεις την καλύτερη διατροφή, να φτιάξεις τις κατάλληλες συνθήκες στην καθημερινότητα σου και όλα όσα χρειάζονται για να γίνεις αυτό που έχεις σκεφτεί. Αλλά πάρ όλα αυτά δε σου αρέσει αυτό που κανείς ή δεν έχεις βρει τρόπο να σου αρέσει. Τότε είναι θέμα χρόνου να μην μπορείς πλέον να προσκολληθείς και να αποδώσεις στο πρόγραμμα σου, με αποτέλεσμα να τα παρατήσεις κάποια στιγμή όπου δεν θα έχεις άλλα εσωτερικά αποθέματα. 

  1. Προπονήσου με πρόθεση. 

Μια λεπτή ισορροπία που τις περισσότερες φορές παραβιάζεται στα πλαίσια της άσκησης, είναι το γεγονός μεταξύ πρόθεσης και αρεσκείας, όπως προανέφερα. Αν κάτι από τα δύο υπερνίκησει το άλλο, χάνεται η συνέπεια και στις δύο εκδοχές.

Όταν προπονούμαι με πρόθεση έχω έναν στόχο να πετύχω κάποια αλλαγή στο σώμα μου (να πάρω μύες, να χάσω κιλά, να αποκτήσω αντοχή και πολλά άλλα ανάλογα τις προσωπικές μου ανάγκες),

Όταν έχω πρόθεση, η προπόνησή μου μεταφράζεται με μια κατάλληλα τοποθετημένη ρουτίνα για να γίνει αποτελεσματική. Έτσι επικεντρώνομαι στο στόχο που θέτω κάθε φορά και μέσω αυτού μπορώ να επιλέξω τον πιο άμεσο αλλά και πιο ασφαλή τρόπο για να πετύχω αυτό που θέλω.

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το να κάνω πράγματα που μου αρέσουν. Όχι όμως όταν πάω στο γυμναστήριο καθημερινά και επιλέγω να κάνω πράγματα που μου είναι οικεία. Πρώτον, γυμνάζομαι μονοδιάστατα, αποκλείοντας έτσι όλα τα άλλα ερεθίσματα που είναι εξίσου σημαντικά για το σώμα μου, και δεύτερον, με το να κάνω συνέχεια τυχαία πράγματα που απλά μου αρέσουν πότε δεν θα μπορέσω να πετύχω συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Έτσι, μέσα σε βάθος χρόνου θα αποκτήσω έναν κορεσμό και καθώς δεν παρατηρώ  καμία αλλαγή στο σώμα μου, σύντομα θα τα παρατήσω για να κάνω κάτι πιο συναρπαστικό, όπως ένα βίντεο παιχνίδι. Όπου αυτό από μόνο του θα μου θέτει νέους στόχους και νέες πίστες για να μου καλύψει την φυσική μου εξελικτική ανάγκη για την επίτευξη νέων στόχων.

  1. Μην φοβάσαι να αποτύχεις. 

Η πραγματική αποτυχία για μένα είναι όταν έχεις αποτύχει στο να αποτύχεις.

Δηλαδή, με το να μην έχεις βιώσει αποτυχία σημαίνει ότι δεν έχεις προσπαθήσει. Αν δεν έχεις προσπαθήσει πως θα γίνεις επιτυχημένος στον τομέα σου;

Ο καλύτερος τρόπος μάθησης είναι ξεκάθαρα η επίτευξη λαθών και η διαδικασία να τα βελτιώσουμε. Μην φοβάσαι την λέξη “λάθος”. Πολλοί αποφεύγουν να την τονίζουν. Εγώ προσωπικά την χρησιμοποιώ σαν τροφή για ακόμα περισσότερη και πιο εποικοδομητική προσπάθεια. Άλλωστε τίποτα δεν είναι λάθος και σωστό στην πραγματικότητα, αλλά ο τρόπος που προσεγγίζεις τα πράγματα για να πετύχεις τον στόχο σου. Μάθε να χρησιμοποιείς εσύ τις λέξεις, όχι να σε χρησιμοποιούν. 

  1. Επέλεξε τους ανθρώπους που σε περιβάλλουν. 

Είτε στην προσωπική σου ζωή είτε στην επαγγελματική σου, επέλεξε να έχεις άτομα που έχουν κοινούς κώδικες και κοινά πιστεύω με σένα. Έτσι, καθώς έχετε κοινούς διαύλους επικοινωνίας, μπορείτε πολύ πιο εύκολα με μηδαμινές τριβές να εξελιχθείτε μαζί, οδεύοντας στον ίδιο ή και κάποιες φορές διαφορετικό σκοπό.

Σημασία έχει να έχετε κοινές αξίες και να διαλέγεις πάντα άτομα που θαυμάζεις, 

υποστηρίζεις και ακολουθείς.

  1. Μείνε αληθινός (είναι αυτό που θα μείνει μέχρι το τέλος). 

 Καθώς έχω αφιερώσει την ζωή μου (προσωπική και επαγγελματική) στον χώρο της άσκησης, όλες μου οι κοινωνικές σχέσεις με ανθρώπους καλώς ή κακώς έχουν υπάρξει μέσα από αυτόν το χώρο. Αυτό που πάντα σέβομαι είναι η ειλικρίνεια από όπου και αν προέρχεται. Ακόμα και όταν αυτή ήταν δυσκολοχώνευτη, προσπαθούσα πάντα να την αντιληφθώ και να την οικειοποιήσω για να πάρω το “μάθημα” μου μέσα από αυτήν. Σε έναν χώρο ανταγωνιστικό, όπως αυτός της άσκησης αναπτύσσονται λυκοφιλίες, συμπάθειες και έριδες, όντας λογικό, λόγω της ανθρώπινής μας φύσης.

Στο χέρι σου είναι αν θα είσαι αυτός που στο τέλος της ημέρας θα είσαι περήφανος για αυτά που έκανες.

Έτσι, καθώς μεγάλωσα και μεγαλώνω με αυτά τα γνωρίσματα, με το να είσαι ευθής και αληθινός στις πράξεις σου, μακροπρόθεσμα πάντα αναγνωρίζεται από τους γύρω σου.

7.Δημιούργησε καλές συνήθειες και καταπιάσου με αυτές. 

Ένα απίστευτα σημαντικό κομμάτι που ακόμα προσπαθώ και εκπαιδεύομαι καθημερινά, είναι να παρατηρώ τις συνήθειες μου και να δημιουργώ άλλες καλύτερες.

Για παράδειγμα, το να κάνουμε προπαρασκευή γευμάτων μέσα στα πλαίσια της εβδομάδας μπορεί να αποδειχθεί ένα από τα πιο βασικά όπλα ενός ανθρώπου που θέλει να έχει πλήρη έλεγχο στην διατροφή του, χωρίς να μπαίνει στο πειρασμό να καταναλώσει κάτι ανθυγιεινό.

Για να το πετύχει αυτό όμως πρέπει να παρατηρήσει τον τρόπο που τρέφεται και έπειτα να φτιάξει μια νέα συνήθεια. Να ξέρει κάθε πότε θα μαγειρεύει μέσα στην εβδομάδα και για πόσες μέρες υπολογίζοντας πόσες μερίδες έχει φτιάξει. 

(Για το πως να δημιουργούμε συνήθειες θα αναφερθώ σε άλλο άρθρο, όπου θα θα σας δείξω διαφορά έξυπνα εργαλεία).

 8.Μην βασίζεσαι στο πως νιώθεις για να βγάλεις συμπεράσματα για το τι συμβαίνει στο σώμα σου. 

Από μικρός, χωρίς να το καταλάβω χρησιμοποιούσα την φράση “άνθρωποι είμαστε και λάθη κάνουμε”. Το έλεγα τόσο συχνά που μου είχε γίνει δεδομένο το ότι μπορεί να νιώθω ή να αντιλαμβάνομαι για μια κατάσταση μπορεί να την μεταφράζω λάθος ανα πάσα στιγμή. 

Έτσι, πάντα προσπαθούσα να βρω βάσιμες λογικές και τεκμηριωμένους τρόπους για να εξηγήσω τις μεταβολές που δεχόταν το σώμα μου κατά την άσκηση. Καθώς μελέτησα το τι συμβαίνει στο σώμα μας και κάτω από τί συνθήκες δουλεύει και με ποιους μηχανισμούς, κατάλαβα ότι το πως νιώθεις την ώρα που κάνεις μια άσκηση μπορεί να μην έχει καμία σχέση με την πρόθεση που έχεις, και έτσι πολλές φορές να αποπροσανατολίζεσαι.

Ένα πολύ γνώριμο παράδειγμα είναι την ώρα που εκτελείς μια άσκηση. Φαινομενικά μπορεί να νιώθεις να δουλεύει ο μυς όπου έχει πρόθεση να δουλεύει και να εισαι απόλυτα ικανοποιημένος, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί το σώμα σου να θέλει να σου πει “ΣΤΑΜΑΤΑ, αυτό που κανείς δεν είναι καλό”. Γι αυτό και πρέπει πρώτα να έχεις τοποθετήσει το σώμα στην καλύτερα δυνατή και σταθερή θέση πριν εκτελέσεις την άσκηση, σύμφωνα με την βιομηχανική του σώματος σου.

9. Απέφυγε να ικανοποιείς την ανάγκη σου για το πως πρέπει να φαίνεσαι εξωτερικά. 

Είναι ένα ατόπημα που γίνεται σχεδόν πάντα και κατά κύριο λόγο από τους επαγγελματίες της άσκησης. Επιλέγουν να κρίνουν το πως φαίνεται εξωτερικά η άσκηση που εκτελεί ένας αθλούμενος, δίνοντας μηδαμινή σημασία στο τι πραγματικά γίνεται στο σώμα του την ώρα που εκτελεί την άσκηση.

Το να έχεις την δυνατότητα να δεις, να παρατηρήσεις και να ενσωματώσεις μια άσκηση στα καλύτερα δεδομένα για έναν αθλούμενο ή και εσένα τον ίδιο, πρέπει να έχεις πρώτον την ανάλογη εκπαίδευση. Δευτερον, πρέπει να απαλλαγείς από την ανάγκη να ικανοποιείς την οπτική εικόνα, το πως φαίνεται η άσκηση εξωτερικά. Μπορεί η εικόνα που έχεις εσύ στο μυαλό σου για το πως πρέπει να τοποθετηθεί ένας αθλούμενος για να εκτελέσει ένα deadlift, να είναι τελείως διαφορετική από την πραγματική τοποθέτηση του σώματός του σύμφωνα με τα δικά του προσωπικά χαρακτηριστικά, ωστε να είναι όντως αποτελεσματική και ασφαλής η εκτέλεση της άσκησης.

10. Μην ενσωματώνεις τον εαυτό σου και τους άλλους σε μέσου όρους. 

Είσαι μοναδικός και έτσι πρέπει να μεταφράζεις την ανθρώπινη ύπαρξη. Επομένως, και ότι έχει να κάνει με την άσκηση. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι επιστήμονες γύρω από την άσκηση με πολλές χρήσιμες έρευνες, ακόμα υπάρχουν αυτοί που επιλέγουν να κάνουν έρευνες και να μεταφράζουν μέσω αυτών την ανθρώπινη φύση σε μέσους όρους και να ομαδοποιούν μόνο και μόνο για να εκδώσουν μια έρευνα. 

Το τι δουλεύει σε κάποιον οργανισμό, δεν σημαίνει ότι θα δουλεύει σε κάποιον άλλον. Ετσι μάθε να έχεις κριτική άποψη για το τι συμβαίνει στην ανθρώπινη φύση. Είμαστε ένα πολύπλοκο ον με πάρα πολλές ιδιαιτερότητες, τόσο σωματικά όσο και νοητικά. Ο μόνος τρόπος να έρθεις πιο κοντά στις εξατομικευμένες ανάγκες σου είναι να έχεις σαν πρώτο γνώμονα το «εξαρτάται» πριν από κάθε σου πράξη. 

Εμμανουήλ Κατάκης 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: